Funkcionalni trening

functional-training.jpg

 

 

Šta je funkcionalni trening? Zbog čega je on toliko dobar i kakva mu je primena?

Mnogo puta smo čuli za taj tip treninga, ali šta konkretno znači i zašto se toliko priča o njemu?

To je tip treninga koji pogadja više mišićnih grupa odjednom i njegova osnovna funkcija je da pripremi čoveka da radi najosnovnije životne stvari poput dizanja i spuštanja tereta, sedanja i ustajanja, hodanja, skakanja i čučnja, nošenja tereta itd..

Funkcionalni trening prevashodno angažuje CORE (jezgro) tj jačanje kičmenog stuba, a to su mišići stomaka i donjih ledja.

U zadnje vreme, sve više ljudi menja teretanu i klasične sprave, za neke manje poznate rekvizite kao što su Ruska girja tj kettlebell, konopac za penjanje, bugarska vreća, medicinke, merdevine za agilnost, TR-X trake, tegovi i olimpijske šipke, polulopte, elastične trake, core bags itd..

Do tolike popularnosti funkcionalnog treninga smatra se da je došlo zbog malog ili ograničenog broja vežbi koji se može izvoditi na spravama u teretani, dok se kod slobodnog vežbanja taj broj iz dana u dan povećava.

Još jedan od razloga popularnosti funkcionalnog treninga je definitivno i pojava sada već čuvenog CROSSFIT treninga. Zapravo CrossFit je ništa drugo do mešavina olimpijskih sportova ( bodibilding, gimnastika, atletika, plivanje..) i funkcionalnog treninga.

Brojni treneri i sportisti smatraju ovaj vid vežbanja revolucionarnim jer je u velikoj meri promenio svet fitnesa. Što se tiče benefita, lista je veoma duga: od pružanja bazične snage, stabilnosti, mobilnosti, izdržljivosti pa do fleksibilnosti tela.

Na kraju, svima bih preporučio ovaj tip treninga jer osim toga što ćete Vaše telo oblikovati, dobiti na mišićnoj masi, skinuti suvišne kilograme i podići nivo forme, definitivno ćete zavoleti tih zlatnih 45 ili 60 minuta u Vašem danu jer osim svih ovih stvari koji funkcionalni trening pruža, on je sam po sebi razlolik i postoji toliko varijacija i vežbi a to znači da jedan isti trening možda nećete ponoviti i po nekoliko meseci.

 

Blog napisao, Ljubiša Pušić.

Kontakt

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Refresh Image

Kontakt informacije

Za više informacija oko individualnih ili vođenih treninga kao i plana ishrane, slobodno me kotaktirajte.

Telefon: +381637399835
Email : ljubisa.pusic24@gmail.com